SPRING (co)productions

SPRING brengt nieuwe en internationale producties naar Utrecht. Maar alleen presenteren van voorstellingen vinden we niet genoeg. Vooral niet in tijden waarin het voor choreografen en theatermakers steeds moeilijker wordt om voorstellingen te maken en, nog moeilijker, om hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen en een plaats op de markt te veroveren. SPRING ondersteunt daarom theatermakers en choreografen zoals Jan Martens, Nicole Beutler, Julian Hetzel en Dries Verhoeven over een langere periode op verschillende manieren. 

Op Europees niveau is SPRING actief als partner en co-producent binnen een aantal netwerken, waarmee het festival is verbonden aan organisaties in meer dan tien landen: Festivals in Transition (Urban Heat project), Second Cities en [DNA]. SPRING opereert ook als internationaal co-producent met ondersteuning van het Culturele Programma van de Europese Unie en van het Ammodo Fonds.

Sinds 2013 (co)produceerde SPRING voorstellingen van: Nicole Beutler, Toshiki Okada / chelfitsch, Tim Etchells, Florentina Holzinger & Vincent Riebeek, Edit Kaldor, Jan Martens, Dries Verhoeven, Ula Sickle, Ant Hampton & Tim Etchells, Kviss búmm bang, Alma Söderberg & Hendrik Willekens, Kris Verdonck, Sanja Mitrović, Ligna en Julian Hetzel. 

Size Matters
Een andere vorm om makers te ondersteunen is het Size Matters programma waarmee jonge choreografen in een tweejarig traject geholpen worden werk voor de grote zaal te maken en daar te spelen. In 2014 coproduceerde SPRING The Dog Days Are Over van Jan Martens. In 2015 was zijn solo Ode To The Attempt te zien tijdens SPRING. Zijn nieuwste voorstelling THE COMMON PEOPLE (NL versie) ging in 2016 in première in de grote zaal van Stadsschouwburg Utrecht.
De tweede maker die SPRING via Size Matters ondersteunt is Nicole Beutler. In 2015 presenteerde SPRING 5: ECHO, in 2016 ging bij SPRING 6: THE SQUARE in première, ook in de grote zaal van Stadsschouwburg Utrecht. Size Matters wordt mogelijk gemaakt door de innovatietoeslag van het Fonds Podiumkunsten.

SPRING 2016

Jan Martens - THE COMMON PEOPLE
In THE COMMON PEOPLE ontmoeten 48 inwoners uit Utrecht elkaar voor de eerste keer. Het is een sociaal experiment, workshop en performance in één waarbij Jan Martens in samenwerking met filmregisseur Lukas Dhont choreografie, film en verhalen uit het dagelijkse leven met elkaar verbindt.
27/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), première Nederlandse versie
Volledige tournee

Nicole Beutler - 6: THE SQUARE
6: THE SQUARE zoomt in op onze behoefte om orde te willen scheppen in een voortdurend veranderlijke wereld. Afbakenen, grenzen trekken, hokjes denken: een vierkant. Welke rol speelt deze door de mens gemaakte vorm in onze samenleving?
19/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), wereld première
Volledige tournee

Tim Etchells  - Vacuum Days Utrecht
Vacuum Days Utrecht van artiest, schrijver en regisseur Tim Etchells (Forced Entertainment) kondigt een reeks compleet bij elkaar gefantaseerde voorstellingen aan. De posters zijn geïnspireerd op krantenkoppen, actualiteit, gossip en politieke retoriek.
19/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), wereld première

Dries Verhoeven - Guilty Landscapes, episode I
Met de videoinstallatie Guilty Landscapes brengt Dries Verhoeven de werkelijkheid van ongemakkelijke nieuwsbeelden gevaarlijk dichtbij. Hij stelt de vraag of er een persoonlijke verbinding tussen het vermeende slachtoffer en haar getuige is: kan de verhouding zich ook omdraaien?
19/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), wereld première
Volledige tournee

Edit Kaldor - Web of Trust
Web of Trust haalt het internet de theaterzaal in en biedt de kans om passieve ontevredenheid om te zetten in actieve betrokkenheid. De voorstelling groeit uit tot een plan van aanpak waarbij iedereen wordt gemobiliseerd.
6/5/2016 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel (BE), wereld première
20/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse 
première
Volledige tournee

Toshiki Okada / chelfitsch - Time's Journey Through a Room
Time’s Journey Through a Room legt de Japanse samenleving bloot: een samenleving die op heel veel manieren verscheurd is geraakt na de grote aardbeving, de daarop volgende tsunami en nucleaire ramp in 2011. 
6/5/2016 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel (BE), wereld première
23/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Florentina Holzinger & Vincent Riebeek - Schönheitsabend
Voor Schönheitsabend lieten Florentina Holzinger & Vincent Riebeek zich inspireren door hun illustere voorgangers die begin 20e eeuw de dans (en zichzelf) heruitvonden met taboedoorbrekende balletten vol exotische ficties, machtsrelaties, seks en omgekeerde man-vrouwrollen. 
11/8/2015 - ImpulsTanz, Wenen (AT), wereld première
24/5/2016 - SPRING, Utrecht (NL), 
Nederlandse première
Volledige tournee

SPRING Festival 2015

Julian Hetzel - Sculpting Fear
Angst voor het onbekende, voor vreemdelingen, de toekomst… Sculpting Fear is een beeldende theatervoorstelling waarin Julian Hetzel probeert deze angsten vorm te geven en daarom creëert hij letterlijk een storm.
23/5/2015 - SPRING, Utrecht (NL) wereld première
Volledige tournee

SPRING Festival 2014

Julian Hetzel - STILL (The Economy of Waiting)
De performanceinstallatie Still (The Economy of Waiting) gaat over, jawel, wachten. Betreed de containers en heb een persoonlijke ontmoeting in een parallel universum. Kom tot rust.
15/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL), wereld première
Volledige tournee

Florentina Holzinger & Vincent Riebeek - Wellness 
Florentina Holzinger en Vincent Riebeek staan bekend om hun radicale lichamelijkheid en expliciete voorstellingen. Voor Wellness lieten zij zich inspireren door glossy tijdschriften, beautycontests en de wereld van de travestie.
15/11/2013 - FFT, Düsseldorf (DE), wereld première
15/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Ula Sickle - Kinshasa Electric
In Kinshasa Electric vormt choreografie het uitgangspunt en toont Sickle hoe de lijnen tussen pop en hoge cultuur, hier en daar, kunst en commercie, authenticiteit en uitverkoop vervagen in een geglobaliseerde wereld als de onze. 
15/5/2014 - Kunstenfestivaldesarts, Brussels (BE), wereld première
23/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Jan Martens - The Dog Days Are Over
The Dog Days Are Over toont dansers die zich overgeven aan die ene fysieke handeling: de sprong. Een mathematische choreografie en herhalende uitputtingsslag als bewijs dat de dansers slechts uitvoerenden zijn, in dienst van… ja, wat eigenlijk? 
20/3/2014 - Frascati Amsterdam (NL), wereld première
Volledige tournee

Alma Söderberg & Hendrik Willekens - Idioter
Idioter is een concert, een performance en een live drawing. De Zweedse Alma Söderberg danst en ‘verklankt’ een choreografie voor stem en beweging, de Vlaming Hendrik Willekens tekent. 
4/5/2014 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel (BE), wereld première
23/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Ant Hampton & Tim Etchells - Lest we see where we are
Lest We See Where We Are is een reis naar het verleden én naar de toekomst. Door slim gebruik te maken van ingenieuze stereo-opnames en een eenvoudige ghettoblaster zet Ant Hampton een verbluffend lichamelijke ervaring neer.
11/4/2013 - Hellerau, Dresden (DE), wereld première
6/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Dries Verhoeven - De Uitvaart
Dries Verhoeven concretiseert het zogenaamde instorten van de samenleving met tien theatrale uitvaartmissen die hij opdraagt aan tien verdwenen denkbeelden, waarden of delen van onze maatschappij.
15 - 24/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL) - wereld première

Kviss búmm bang - A walk on the lost highway
Wie ben jij? Het IJslandse collectief Kviss búmm bang stuurt je op een etnisch zelfonderzoek uit.
15 - 24/5/2014 - SPRING, Utrecht (NL) - wereld première

SPRING Festival 2013

Sanja Mitrovic - Speak!
Speak! is een voorstelling die de politieke speech als uitgangspunt neemt en deze op theatrale wijze ontleedt. 
9/05/2013 - Kunstenfestivaldesarts, Brussels (BE), wereld premiere
16/05/2013 - SPRING, Utrecht (NL), NL première
Volledige tournee

Dries Verhoeven - Ceci n’est pas...
Een glazen kist op een centrale plek met daarin iedere dag iets anders tentoongesteld. Het is er voor ons. Het is er om ons een vraag voor te leggen. 
16/5/2013 - SPRING, Utrecht (NL), wereld première
Volledige tournee

Kris Verdonck - H, an Incident
H, an incident is cross-over met een hoofdletter C. Voor deze muziektheaterproductie bundelt de Belgische beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck de krachten met  de IJslandse performer, danseres en rockzangeres Erna Ómarsdóttir.
15/05/2013 - Kunstenfestivaldesarts, Brussel (BE), wereld première
24/05/2013 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Ligna - Walking the City
Tijdens een anderhalf uur durend ‘radio ballet’ vormt het publiek een geheime gemeenschap met een opdracht. Door koptelefoons krijgt het publiek aanwijzingen hoe te bewegen en waar heen te gaan waardoor de stad op een heel andere manier wordt beleefd. 
6/4/2013 - TAP, Poitiers (FR), wereld première
15/5/2013 - SPRING, Utrecht (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Coproductions Festival a/d Werf

Yan Duyvendak &  Roger Bernat - Please, Continue (Hamlet)
Voor Please, Continue (Hamlet), baseren de theatermakers zich op het beeld van de wereld van vandaag en op het model van het kapitalistische systeem, waarbij ze niet schromen de excessen en misbruiken hiervan uit te dagen. 
8/11/2011 - Théâtre du GrÜ, Genève (CH), wereld première
22/5/2012 - Festival a/d Werf, Utrecht, (NL), Nederlandse première
Volledige tournee

Sanja Mitrovic - Crash Course Chit Chat
Mitrović laat in Crash Course Chit Chat vijf verschillende Europeanen met elkaar praten over hun persoonlijke ervaringen, historische feiten, clichés en vooroordelen over cultuur en nationaliteit. Wat begint als een chit chat, wordt een wedstrijd waarin roddels, conflicten, strategische allianties en andere schone kunsten het spel domineren
2/4/2012 - Theater aan het Spui, Den Haag (NL), wereld première
Volledige tournee

Keren Levi - The Dry Piece
The Dry Piece
is zowel een ode aan het vrouwenlichaam als een stil verzet tegen het dwingende westerse schoonheidsideaal.
17/5/2012 - Festival a/d Werf, Utrecht (NL), wereld première
Volledige tournee