Zo fout dat het goed is
door Allison Van Spaendonk

Gisterenavond was ik bij Schönheitsabend van Florentina Holzinger en Vincent Riebeek in de Blauwe zaal van Stadsschouwburg Utrecht. Een avond van foute schoonheid, absurdisme en erotiek.

Deze voorstelling is opgesplitst in drie acts en speelt zich af in een absurdistische setting. Op het achterdoek zien ze een extreem cheasy paleis zonder dak met daarin minstens 4 roltrappen; een gigantische waterval en een rondgeslingerde roze met witte motor, krijgt u al een beeld?

De cheasy & foute factor komt ook terug in de verschillende acts. In de eerste act spelen Florentina en Vincent het verhaal Sheherazade. Voordat de act begint wordt het stuk ingeleid door Rainer Hofmann, artistiek directeur van SPRING Utrecht. Hij geeft een heel beknopte samenvatting van het verhaal Sheherazade met de woorden “Het is 20 minuten een orgie en 20 minuten een oorlog.”
Florentina duikt in de rol van Sheherazade en Vincent speelt de slaaf die ze bevrijdt. Het begint met een echte Pas de Deux waarbij de ballet techniek zo ver te zoeken is dat het af en toe pijn doet. Maar; het inlevingsvermogen van Florentina en Vincent is zo sterk dat het je geen seconde stoort.
De Pas de Deux transformeert in een intiem spel waarbij er zelfs wat speeltjes bovenkomen; maar dat laat ik aan jullie verbeelding over.

In de tweede act kruipt Florentina in de rol van een kunstenaar. Ze wil in deze rol voor eens en voor altijd tonen met welke pijn een kunstenaar moet leven. Voor het publiek is het een experiment waarin geduld met humor het code woord is.

In de derde act kruipen Florentina en Vincent de onderwereld in en willen ze het verhaal van een “Romance Beyond Death” vertellen, aldus Rainer Hofmann in de intro van act drie. In het verhaal dat ze vertellen wordt een homoseksuele hert verliefd op een bloem en hebben we te maken met een liefde die niet beantwoord wordt. De act eindigt dan ook, heel toepasselijk, met een stukje bondage.

In het kort is dit een voorstelling vol absurdistische humor en leuke ideeën die beide los en vast staan van elkaar. Het inlevingsvermogen van Florentina en Vincent in de verschillende rollen moet worden geprezen, wat er op het podium gebeurt is Schönheit.

SPRING heeft een aantal bloggers uitgenodigd om over hun ervaringen te schrijven tijdens het festival.