Het is tijd voor SPRING 2016!
door Rainer Hofmann - Artistiek directeur

SPRING is weer in aantocht met een brede mix van spannende, uitgesproken makers met heel veel nieuwe voorstellingen en installaties. Echt helemaal nieuw. Terwijl ik dit schrijf, wordt er aan veel van deze producties nog hard gewerkt om tijdens SPRING of kort daarvoor op een vergelijkbaar festival in première te gaan.

Dit betekent dat ik veel van deze voorstellingen ook nog niet heb kunnen zien. Maar ik ken de makers goed. Samen met hen deelt SPRING het risico dat iedere nieuwe onderneming in de kunst met zich meebrengt. Leiden de spannende plannen ook echt tot een boeiende productie? Wat denkt het publiek er straks van?

Nederlandse producties
Dit jaar zijn veel SPRING-voorstellingen in Nederland gemaakt en ik ben dan ook trots op de artistieke verscheidenheid en de unieke handschriften die deze makers vertegenwoordigen. Nicole Beutler, Nick Steur, Florentina Holzinger & Vincent Riebeek, Edit Kaldor, Jan Martens, Jerzy Bielski & Sandra Abouav, Davy Pieters, Andrea Božić & Julia Willms, Katja Heitmann en Dries Verhoeven zijn met hun voorstellingen en installaties te zien tijdens SPRING, bijna allemaal als (Nederlandse) première.

Internationale makers
De andere makers komen uit Angola, België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Japan, Oostenrijk en Zwitserland. Is dit eigenlijk van belang? Toch wel. Want ze kijken allemaal met een andere blik naar onze wereld, vanuit een andere culturele achtergrond en met hun eigen levenservaring. Maar ook niet. Want ze zijn hier niet om hun land te vertegenwoordigen. Veel van hen werken niet eens in hun geboorteland, maar ergens anders, op een plek waar ze door hun levensloop en de mogelijkheden om te werken terecht zijn gekomen.

Al deze makers mixen dans met theater, beeldende kunst met technologie, muziek met politiek. En dat is waar SPRING voor staat!

Welkom op SPRING 2016!

Rainer Hofmann
Artistiek directeur SPRING