Fysieke rust in een virtuele omgeving
door Eva van der Laan

Een moment van rust vinden op een druk plein als de Neude? Het lijkt onmogelijk. De drukte van volle terrassen en het verkeer op de Lange Jansstraat en de Voorstraat valt niet te omzeilen. De taxi’s staan al klaar naast het plein om levensgenieters op de terrassen naar huis te rijden en de grote gele bussen zullen je ook niet zijn ontgaan. Toch lukt het Katja Heitmann om een ruimte te creëren waarin je een andere kijk krijgt op de levendige omgeving.

Terrasbezoekers kijken met een nieuwsgierige blik toe hoe Katja en haar assistent aan de slag gaan met beamers, schermen en paaltjes. De zeshoek die iedere keer weer gebruikt wordt, wordt uitgelegd. For iTernity is een installatie van Katja Heitmann die een bijzondere sfeer creëert. Als bezoeker maak je zelf de virtuele dansvoorstelling zichtbaar. Het is een requiem voor een stervende zwaan welke virtueel getoond wordt. Voor iedere locatie waar de voorstelling speelt worden unieke opnames gemaakt van de danseres met haar masker. Via zes beamers worden deze opnames in de lucht geprojecteerd. Het is de taak van de bezoekers om de danseres daadwerkelijk te tonen. Met behulp van schermen van plexiglas gaan de bezoekers op zoek.

Al eerder bezocht  SPRING de voorstelling in Den Bosch tijdens Festival Cement. Het verschil tussen een verlaten winkelcentrum waar hooguit vier mensen langslopen en de drukke Neude is enorm. De projectie laat naast de danseres in Utrecht namelijk ook de fietsers, bussen en shoppende mensen zien. Toch beleef je als bezoeker hetzelfde. Je raakt nieuwsgierig naar de danseres. Je krijgt het gevoel dat ze een spelletje met je speelt. Het ene moment heb je haar te pakken op je scherm en het andere moment danst ze snel voor je weg. Je kijkt door de voorstelling ook met een andere blik naar de omgeving. Opeens is de danseres niet meer op jouw schermpje zichtbaar, maar op het oude postkantoor erachter, weer hetzelfde spelletje. In deze versie geeft de drukke stad For iTernity een mysterieus effect. De hoge gebouwen rondom het plein vangen af en toe een glimp van de danseres waardoor omstanders blijven staan om toe te kijken hoe de bezoekers met alle rust opgaan in de virtuele vertoning van de beroemde ballet solo. Er vormen steeds meer groepjes om de zeshoek heen van mensen die vol zitten van nieuwsgierigheid, maar toch verstoort dit de rust niet.

De unieke opnames waar fietsers in gele windjacks en wandelende mensen met H&M-tasjes de danseres vergezellen, geven een speciale Utrechtse teint aan de beroemde oude ballet solo. De danseres is het middelpunt vanavond. Je beleeft een zoektocht samen met de medebezoekers en je ervaart de rust op een druk bezocht plein. Het is een bijzondere ervaring die iedere keer weer anders voelt.

SPRING heeft een aantal bloggers uitgenodigd om over hun ervaringen te schrijven tijdens het festival.