Een platform voor opperste concentratie
door Eva van der Laan

Mensgrote rotsblokken en een stalen piramide. De installatie A piece of 2 – balancing human sized rocks van Nick Steur ziet er intimiderend uit. Het drukke plein de Neude is voor negen dagen lang omgebouwd tot een platform voor opperste concentratie.

Grote, zware rotsblokken van vulkanische steen liggen klaar en de grote stalen piramide is al opgezet. Nick Steur begint zijn performance met het uitzoeken van twee stenen. Daarna volgt het hele proces van het vinden van het juiste balanspunt om de stenen op elkaar te laten balanceren. Het vinden van het juiste punt is cruciaal voor de geconcentreerde performer. Van een afstandje en ook van dichtbij bekijkt hij iedere hoek en iedere deuk in de stenen. Het is fascinerend om te zien. Sommige mensen zeggen zelfs in een hypnose te raken wanneer ze Steur bezig zien met  zijn performance.

Als hij eenmaal het juiste punt heeft gevonden, komt de volgende stap. Hij takelt langzaam één van de twee stenen naar boven. De performer draagt een zwarte overall die onder de stof en het zand zit. Met zijn blote handen, die zwart zijn geworden van het gesteente, hijst hij het rotsblok omhoog. Vastgemaakt met spanbanden en kettingen hangt het ene blok boven de andere. De concentratie in Steur zijn gezicht is intrigerend en brengt een bepaald gevoel bij omstanders naar boven. Je leeft met hem mee. Je voelt dat zijn concentratie niet te breken is. Wederom inspecteert hij de stenen van boven tot onder. Als hij denkt het juiste punt gevonden te hebben, laat hij met precisie het rotsblok steeds een klein stukje verder zakken. Langzaam en nauwkeurig laat Steur de kettingen vieren. Zo ver dat de bovenste steen nu de onderste raakt.

Het publiek vormt zich steeds meer om de installatie heen. Je hoort de mensen praten en vragen stellen. Er hangt een gespannen sfeer, omdat iedereen afwacht wat er zal gebeuren. Gaat het hem lukken? Wat als de steen valt? Fietsers maken een pitstop en kantoorlui lunchen buiten. Iedereen is geïnteresseerd in de opvallende piramide op de Neude. Vooral het moment waarop duidelijk wordt op welk punt de stenen gebalanceerd gaan worden is geweldig om te zien. Omstanders vragen zich af of het überhaupt wel mogelijk is om op zo’n klein stukje een rotsblok van 1000 - soms zelfs 4000 - kilo te balanceren. Met opperste concentratie heeft Steur de blokken op elkaar gezet, welke nog steeds ondersteund zijn door spanbanden en kabels. Bij de volgende stap is het essentieel dat hij scherp blijft. De steen wordt uitgepakt en de installatie in de vorm van een piramide wordt losgehaald. Stukje bij beetje onthult Steur het rotsblok tot dat alle hulpmiddelen zijn weggehaald. De kabels vallen op de grond en de stalen palen uit de piramide worden neergelegd.

Daar staan ze. Twee rotsblokken van vulkanische steen. Balancerend op elkaar op een klein balanspunt. Het onmogelijke is mogelijk gemaakt. Op de tweede dag van zijn negen dagen durende performance is het hem gelukt. What’s next? De uitdaging om het de volgende dag weer te laten lukken zorgt ervoor dat Steur door gaat. De balans vinden in rotsblokken van een ton is voor hem zijn passie. Morgen probeert hij het weer. Met dezelfde concentratie, maar met een tweetal andere stenen.

SPRING heeft een aantal bloggers uitgenodigd om over hun ervaringen te schrijven tijdens het festival.

c: Francoise Bolechowski